Commandaria - duma Cypru

Commandaria to wino, które wytwarzane jest na Cyprze. Jego smak jest bardzo charakterystyczny. Trunek jest słodki i esencjonalny. Nazwa pochodzi od dawnego określenia posiadłości z winami - komandorium. To właśnie tam wyprodukowane wino trzymali joannici, których uznaje się za jego pierwszych wytwórców. Tradycja wyrobu tego trunku sięga już około 800 lat.


Commandaria miała kiedyś status legendy. Wino zostało podobno podane na weselu króla Ryszarda III i księżniczki Berengarii. Niektórzy uważają, że commandaria była powodem inwazji na Cypr sułtana Sulejmana II, pewno nie przez przyczyny przezywanego Pijakiem. 

Wino produkuje się według ściśle określonej i chronionej receptury. Fermentuje około 2-3 miesięcy. Następnym etapem jest dojrzewanie. Odbywa się ono w dębowych beczkach przez nawet 2 lata! Niektórzy wytwórcy pozostawiają w beczkach część starszego wina, która stanowić ma bazę dla kolejnych partii. 

Commandria jest droższa od innych, lokalnych win. Koszt zakupu butelki 750 ml zaczyna się od około 15 euro. Wino można zakupić w większości sklepów, nawet w Lidlu. Co ciekawe ceny na lotnisku w Larnace były wyższe zaledwie o 1-2 euro za butelkę. 


"Bo im dalej, tym lepiej" P.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Heca na granicy

Żaba szklana i spółka

Symi w rytmie siga-siga!