Kuchnia Sycylii
Sycylijska kuchnia jest bardzo różnorodna i smakowita. Łączy w sobie wpływy arabskie, francuskie oraz hiszpańskie.
Najskromniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Dla niektórych oznacza ono tylko kawę. Pozostali smakują brioche con gelato, czyli lody w słodkiej bułce! Początkowo takie połączenie może okazać się dosyć osobliwe lecz w rzeczywistości warte jest uwagi.
Na Sycylii popularne są wszystkie składniki, które w łatwy sposób można upolować/złapać/uprawić. Posiłki bazują zatem na produktach sezonowych. Z racji, że jest to wyspa, dużą popularnością cieszą się ryby i owoce morza. Podobnie jak we Włoszech kontynentalnych zjemy tam dobrą pastę (makaron). Typowa pasta zawiera bakłażan, ricottę oraz pomidory. Będąc np. w Palermo natkniemy się na lokalny street food. Sycylia uważana jest bowiem za europejską stolicę street food'u. Najbardziej znaną potrawą jest arancini. Jest to smażona kulka lub stożek (w zależności od tego co uda się ulepić kucharzowi) wypełniona ryżem wymieszanym z innymi składnikami. Wersji jest mnóstwo - od mięsnych, aż po typowo wegetariańskie np. z bakłażanem. Drugim popularnym daniem jest oczywiście pizza. Od swojej neapolitańskiej siostry różni ją ilość ciasta. Tutaj mamy go zdecydowanie więcej.
Nie ma Sycylii bez słodyczy oraz owoców. Mnie osobiście zaskoczyły świeże migdały, które kupimy np. na targu w Palermo. Ich smak jest naprawdę ciekawy, dodatkowo nie są drogie - za kilogram zapłacimy ok. 2 euro.
Migdał |
Do jednego z najbardziej znanych deserów należy cannolo, czyli rurki z kruchego ciasta wypełnione ricottą i posypane np. pistacjami.
Cannoli |
Niektóre z regionów mają własną wersję słodyczy. W Katanii zjemy ciastko św. Agaty Jest ono naprawdę słodkie, a z wyglądu nawiązuje do piersi męczenniczki.
Komentarze
Prześlij komentarz